Categories
Cobertes Vegetals estudi jardins verticals noticia quadres vegetals

TV3 noticia Tenir plantes al lloc de treball pot reduir l’estrès, segons paisatgistes japonesos

Una prova amb un grup reduït de treballadors mostra que una quarta part experimenten reducció de la tensió quan tenen a prop una planta, però que la majoria no noten canvis

Tenir plantes al lloc de treball pot reduir l'estrès, segons paisatgistes japonesos
Treballar amb una planta a prop pot reduir l’estrès (Piabay)

Tenir plantes al costat en el lloc de feina redueix l’estrès dels treballadors, segons un estudi publicat a la revista HortTechnology, que edita la Societat Americana de Ciència de l’Horticultura.

La recerca l’han fet quatre investigadors de l’Escola de Disseny i Gestió del Paisatge de la Universitat de Hyogo, al Japó, encapçalat per Masahiro Toyoda, i va ser finançat per Mitsubishi.

Els autors van fer l’estudi amb 63 treballadors d’oficina d’aquesta empresa electrònica. Se’ls va indicar que quan sentissin fatiga descansessin 3 minuts sense abandonar la seva taula. L’estudi es va fer en dues fases. A la primera, no tenien plantes. A la segona, tenien al costat una planta que podien veure i tocar.

Els investigadors van mesurar l’estrès amb l’escala STAI (State-Trait Anxiety Inventory, inventari de l’estat i els trets d’ansietat), una prova basada en 40 preguntes que discrimina entre els trets característics d’una persona i l’ansietat que pateix en cert moment. L’inventari implica que els participants es mesuren el pols a ells mateixos.

Els resultats van mostrar, segons els autors, que els nivells de l’STAI disminuïen de forma significativa en la segona fase, amb la planta. Així, durant la fase de control, 3 participants van experimentar reducció de l’estrès, 4 un petit augment i la resta, el 88,9%, no van mostrar cap canvi.

Quan van tenir accés a la planta, 17 participants (el 27%) van experimentar reducció del pols i 9 (el 14,3%) van tenir-ne un augment. Per a la majoria de participants, el 58,7%, no hi va haver canvis significatius. Tot i aquestes xifres ajustades, els autors consideren que les plantes tenen una influència positiva:

“Els nostre estudi indica que tenir oportunitats de contemplar intencionadament plantes properes en l’entorn de treball pot reduir l’estrès psicològic i fisiològic dels oficinistes.”


Visió comercial

L’objectiu dels investigadors era estudiar, en un entorn real i no en el laboratori, si tenir plantes a prop, per petites que fossin, podia reduir l’estrès a la feina. Cada treballador va triar i tenir cura de la planta que volia entre sis possibilitats. Els resultats no variaven segons la planta o l’edat dels treballadors.

Per als autors, tenir petites plantes pot ajudar a reduir l’estrès a les oficines, però no s’estan de veure-hi el costat comercial:

“Per als cultivadors de petites plantes d’interior i propietaris de negocis de venda de plantes, el camp de la salut mental per a oficinistes podria obrir una nova via i un mercat prometedor.”


Resultats similars en un estudi anterior

L’any 2015 un altre equip, encapçalat per Yoshifumi Miyazaki, del Centre de Salut Ambiental i Ciències del Camp de la Universitat de Chiba, al Japó, juntament amb investigadors coreans, va publicar resultats semblants a la revista Journal of Physiological Anthropology.  

En el seu estudi hi van participar 24 homes joves adults amb una edat mitjana de 24,9 anys. Es van dividir en dos grups. Un havia de trasplantar una planta d’interior i el segon havia de fer una tasca a l’ordinador.

La mesura de l’estrès psicològic i fisiològic, amb el ritme del cor i la pressió arterial, entre altres paràmetres, van mostrar que la tensió era menor entre els que treballaven amb la planta en relació amb els que feien treball mental.

Però aquí calia tenir en compte que els participants no només contemplaven la planta, sinó que feien feines diferents. Tal com reconeixien els autors, a més, una possible limitació era que tots els participants eren estudiants universitaris joves i sans i que caldrien més estudis per generalitzar els resultats.

https://www.ccma.cat/324/tenir-plantes-al-lloc-de-treball-pot-reduir-l-estres-segons-paisatgistes-japonesos/noticia/2977334/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *