Categories
Cobertes Vegetals estudi jardins verticals noticia quadres vegetals

Calculadores de petjada ecològica

Des del moment en que ens aixequem al matí fins que anem a dormir, gairebé totes les activitats que realitzem i els béns materials que posseïm o que fem servir, impliquen consumir energia, i això avui dia significa contribuir a les emissions a l’atmosfera. La petjada de carboni és una mesura d’aquesta contribució personal al canvi climàtic, a partir de les emissions de CO2 que generen les nostres activitats quotidianes. Alguns exemples:

  • Un habitant de Catalunya emet de mitjana un total de 8,4 tones de CO2 l’any.
  • Un trajecte d’anada i tornada Barcelona-Madrid en avió suposa emetre 409 kg de CO2.
  • Un trajecte d’anada i tornada Barcelona-Madrid en tren suposa emetre 80 kg de CO2.
  • Un trajecte d’anada i tornada Barcelona-Madrid en cotxe de benzina suposa emetre 209 kg de CO2.

Sàpigues que tens a la teva disposició molts models de calculadora de petjada de carboni per esbrinar les emissions associades a la nostra vida en diferents àmbits:

Cero CO2: Calcula la petjada de carboni per a avió, cotxe, transport col.lectiu, calefacció i acs i electricitat.

WWF (anglès): Calcula la petjada ecològica

Myclimate.org (anglès): Calcula la petjada de carboni per a avió, cotxe, llar, events i creuers.

Carbon Footprint: Calcula la petjada de carboni de la llar, cotxe, vols, transport col.lectiu, i activitats i  gustos personals de manera agregada.

Millarium: Càlcul molt bàsic de la petjada ecològica. 

Font

https://www.upf.edu/web/upfsostenible/calculadores-de-petjada-ecologica

Llavors amb aquests càlculs de la nostra petjada, podem evaluar els nostres hàbits de consum, i determinar com la podem reduir. Menjant menys carns i productes envasats i processats, compartint més el vehicle, més bicicleta, més caminar, trasnport públic.

Continuant aquest camí per reduir el nostre impacte negatiu global sobre el planeta, sorgeix una qüestió: com compensar això?

Ens hem proposat per això anar encara més cap enllà, buscant la “petjada positiva” que es tracta d’absorvir més CO2 del que genera el nostre modus operandi i aportar una cuota positiva d’oxigen al planeta.

Sabem que 1 m2 de fulla verda absorveix 1 kg de CO2 (entre altres gasos i partícules) a l’any.

Per tant si per exemple dediquem un espai de casa com és el terrat, la façana o les mitjaneres a crear un espai verd de per exemple 50 m2 on cada m2 de jardí pot contenir fins a 4 m2 de fulla verda, el càlcul és obvi.

50m2 de jardi x 4m2 de full/m2 de jardí= 200m2 de fulla verda

Que absorvirà uns 200kg de CO2 l’any, xifra gens menyspreable.

Per altra banda es magnifica l’èxit de la interacció al guanyar en aïllament energètic i acústic, principal motiu de les cobertes i façanes enjardinades, així al millorar l’envolvent energètica de casa nostra baixa la demanda energètica, estalvi energètic, econòmic i en petjada, que suma amb l’aportació de la nostra instal·lació vegetal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *